Sivut

28.6.2017

Alkoholismi -Mitä se on?

Olen jo aikaisemmin kertonut mitä sairaus nimeltä alkoholismi on minulle aiheuttanut. Nyt haluan vielä tarkentaa asioita teille. Alkoholismi eli alkoholiriippuvuus on siis sairaus. Se on tunne-elämän sairaus, mikä sairastuttaa ihmisen sielun ja koko ruumiin. Kuka tahansa voi sairastua alkoholismiin. Toiset sairastuvat siihen jo nuoruudessa toiset vasta myöhään aikuisiällä. Alkoholismi on siis salakavala sairaus, mikä usein johtaa kuolemaan, jos sitä ei hoideta. Suurin osa alkoholisteista on ihan tavallisia työssäkäyviä ihmisiä. Sinä voit olla siis alkoholisti, vaikka et käyttäisikään joka päivä runsaasti alkoholia.

Kun ihminen sairastuu alkoholismiin myös hänen perheensä ja ystävänsä sairastuvat. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/03/21/pullopostia-lapsuudesta-alkoholismi-koko-perheen-sairaus
Läheiset voivat hakea apua itselleen mm. Al-Anon vertaistukiryhmistä: https://www.al-anon.fi/
Alkoholisti voi hakea apua itselleen mm. AA-vertaistukiryhmistä. Tässä osoite: http://www.aa.fi/index.php. Ainoa pääsyvaatimus AA-ryhmään mentäessä on halu lopettaa juominen. Mitään muita pääsyvaatimuksia ei ole.

Omalla kohdallani juominen oli täysin pakonomaista käyttäytymistä alusta alkaen niin kuin olen edellä jo kertonutkin. Tiedostin, että se ei ollut minulla mitenkään hallinnassa, ei missään vaiheessa. Joka kerta kun aloin juomaan, en osannut lopettaa, vaan jatkoin juomista, kunnes sammuin tai oksensin. Jos hyvin harvoin joinkin vain yhden juoman, ajattelin, että huomenna (yleensä lauantaina) "saan" juoda sitten taas ihan "normaalisti". Suunnittelin koko elämäni sen mukaan, että juominen mahdollistuu vapaa-ajalla. Jos rahat olivat vähissä, niin ne vähäisetkin rahani menivät viinan ostamiseen tai sitten lainasin joltakin rahaa. Kokoajan oli huono omatunto siitä, että join. Ja jos joku ehdotti jotain juttua missä ei viinaa ollut tarjolla, jätin yleensä menemättä, koska se oli mielestäni täysin tylsää elämää.

Vuosien aikana kokeilin monia eri konsteja vähentää juomista. Otin mm. vähemmän rahaa baariin mukaan, jätin pankkikortin kotiin, koitin laskea juotuja alkoholiannosmääriä, mittasin viina-annokset, kokeilin selincro-lääkitystä, join jopa ykkösolutta pari kertaa, ym. Mikään ei näistä kuitenkaan koskaan tuottanut tulosta. Alkoholistien vertaistukiryhmässä pääsin kokemaan hengellistä herätystä elämässäni ensimmäistä kertaa. Tuolloin taistelelin päivä kerrallaan juomishimoa vastaan. Tämä taistelu kuitenkin loppui v.2016 kesällä, kun Jeesus vapautti minut alkoholiriippuvuudesta!
Olen myös hyvin kiitollinen A-klinikan tarjoamasta avusta. Silloisen omahoitajan kanssa koko elämäni käytiin vaihe vaiheelta läpi ja sitä kautta löydettiin lopulta tämä diagnoosi (epävakaa persoonallisuushäiriö) minulle. Tässä vielä muutama tärkeä linkki koskien alkoholiriippuvuutta: https://www.paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/alkoholi/alkoholiriippuvuustesti-sadd
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00196
https://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/alkoholi/alkoholi-suomessa

Ei kommentteja: